B2B, B2B markkinointi, Kasvu, Markkinoinnin automaatio, Startup

Markkinointia nollabudjetilla

MITEN MARKKINOIDA NOLLABUDJETILLA?

Monen startupin ja pienyrityksen mahdollisuudet markkinoinnin panostuksiin ovat rajalliset. Joskus lähdetään liikkeelle ilman maksettua markkinointia kun kaikki resurssit hukkuvat perusilmeen suunnitteluun ja kotisivujen pystyttämiseen. Yllättävän monet yritykset painivat tämän haasteen kanssa joko pakosta tai nuukuuttaan.

Rahan puute ei kuitenkaan markkinointia estä vaikka maksulliset kanavat jäävätkin käyttämättä. Omaa aikaa vaaditaan kuitenkin enemmän ja fiksusti mietitty perusta homman toteuttamiselle. Jaamme tässä blogissa muutamia hyväksi havaittuja käytännön neuvoja omien kokemustemme pohjalta. 

TEE KOTISIVUISTA KAIKEN TOIMINNAN KESKUS

Toimintaa aloitettaessa tehdään yritykselle lähes poikkeuksetta kotisivut. Siitä onkin hyvä aloittaa sillä samalla joutuu miettimään asiakaslupauksen, viestinnän sisällön ja kärjet sekä painotukset. Samoja asioita tarvitset myyntipresentaatiohin ja muihin materiaaleihin. Muutamia asioita kannattaa kuitenkin kotisivujen osalla erikseen huomioida.

 1. Hanki kotisivujen työkaluksi sellainen alusta, jota pystytte itse käyttämään ja sivustoa vapaasti kehittämään. Älä tuhlaa tähän rahaa sillä ilmaisilla työkaluilla saa todella hienoa jälkeä aikaiseksi. WordPress esimerkkinä tarjoaa ilmaisia teemoja, joilla sivuihin saa ammattimaista ulkonäköä. Omilla väreillä ja logoilla sekä kuvien valinnalla saat riittävästi omaa ilmettä mukaan.

 2. Aloita kotisivuillasi yksinkertaisella kokonaisuudella ja lisää sisältöä vasta kokemuksen karttuessa. Mieti asiakasta, älä pelkästään tuotteita tai palvelujasi. Ratkaise kohderyhmäsi ongelmia, älä tyrkytä tarjoamaasi. Sivujen rakennetta voit aivan hyvin matkia menestyjiltä mutta mieti sisältö aina oman erottautumisesi pohjalta. Perusta myös blogi jonne voit helposti lisätä syvempää tietoa tarjoamastasi tarinoiden muodossa.

 3. Muista rakentaa sivuston sisälle asiakkaille koukkuja eli toimintakutsuja (CTA), joilla saat kiinnostuneiden asiakkaiden yhteystiedot itsellesi. Jokaista sataa kävijää kohden tulisi kotisivujen tuottaa 2-10 liidiä. Ilman koukkuja ei sivusto toimi ja pelkkä yhteydenottolomake ei yksinkertaisesti riitä. Yrityksen yhteystiedot tulee myös löytyä helposti.
 4. Toimintakutsuja tulee olla eri tasoisia. Yhteydenottolomake on kohtuullisen korkean kynnyksen CTA ja niitä ennen tulee olla muita kevyempiä vaihtoehtoja. Esimerkkinä whitepaper, ilmainen e-kirja, yrityscase tai ROI laskin, joiden avulla saat kävijän jättämään omat yhteystietonsa. Näitä varten tarvitset laskeutumissivuja, joita voit luoda joko erillisellä työkalulla tai piilotettuna omaan verkkosivustoosi.
 5. Hakukoneoptimointi on tärkeää heti alusta lähtien mutta sen vaikutus itse liidituotantoon alkaa vasta myöhemmin. Varmista, että alustaasi saa liitettyä optimointia helpottavia työkaluja sillä perusasiat optimoinnin suhteen on varsin helppo tehdä itse. Lue vaikka ilmaisia oppaita ja toimi niiden mukaan.
LISÄÄ LIIKENNETTÄ KOTISIVULLESI

Kotisivujen valmistuttua on sinne hankittava liikennettä. Kotisivujen tehtävänä on varmistaa, että liikenne saadaan muutettua liideiksi. Jos sivusto on toteutettu fiksusti niin liikenteestä hyvä osa muuttuu liideiksi ja sitä kautta kaupoiksi. Some on hyvä, ilmainen ja lähes pakollinen kanava oman sisällön jakamiseen sekä yleisön houkuttelemiseksi kotisivuillesi. Mieti kuitenkin tarkaan mistä löydät kohdeyleisösi ennen kun toimit. Keskitä tekemisiä, priorisoi kanavat ja panosta valittuihin enemmän.

 1. Perusta yritykselle oma sometili, jonka kautta jaat sisältösi. Esimerkiksi Linkedinin yritystili toimii hyvin jakamisen alustana. Muista myös Googlen yrityssivut sillä hakukone tykkää omistaan.
 2. Liity myös toimialasi asiakkaita sivuaviin someryhmiin, joiden kautta vaikuttaminen voi olla hyvä keino tavoittaa ostajia. Esimerkiksi Facebookin ryhmissä jaetaan paljon vinkkejä ryhmän aihepiiriin liittyvistä yrityspalveluista. Niissä jaetaan myös linkkejä yritysten sivustoille.
 3. Käytä sähköpostia. Hyviä palveluita löytyy myös ilmaiseksi. Kerää itsellesi kontaktirekisteri, jota lähestyt säännöllisesti laadukkaalla sisällöllä. Potentiaaleille peruspostia voi lähettää 4-5 kertaa vuodessa mutta pelkkiä myyntiviestejä ei niin usein. Jos sisältösi on vastaanottajalle arvokasta niin he sietävät myös enemmän postia. Varo kuitenkin spämmäämistä.
 4. Kokeile verkkomainontaa, sillä jo pienelläkin budjetilla voi saada hyviä tuloksia. Kuluttajakauppaan ja paikallisille pienyrityksille Facebook on hyvä väline aloittaa. Yritysten kannattaa aloittaa hakukoneista sekä Linkedinistä. Hyödynnä ehdottomasti tarjoukset, joilla saat ilmaista mainostilaa (Google ja Linkedin).
 5.  Julkista kaikki kaupat ja uudet asiakkaat. Tee asiakascaset kaikista mahdollisista. Anna asiakkaille puheenvuoro aina kun pystyt ja  jaa kaikki sisältö omien sivujen kautta myös someen. Potentiaalisia asiakkaita kiinnostaa eniten mitä asiakkaasi ovat sinusta ja tuotteistasi mieltä. Selvitysten mukaan, jopa 97 % BtoB ostajista kertoo arvostavansa enemmän sisältöä, jossa on tietoa saman alan yrityksistä ja käyttäjien/asiakkaiden palautetta.
 6. Kartoita alan lehdet ja toimittajat. Tarjoa juttuja lehdille ja muista tässäkin, että asiakkaasi kiinnostavat enemmän kuin tuotteet. Lehdistötiedote on hyvä työkalu mutta kirjoita juttu niin, että sen pystyy julkaisemaan lähes sellaisenaan. Erityisesti verkkojulkaisut julkaisevat helpommin copy-paste-valmiita juttuja. Julkaisuista voita hakea mallia tekstin pituuteen ja sisältöön. Jaa kaikki lehtijutut myös omissa kanavissasi. 
ÄLÄ JÄÄ ODOTTELEMAAN LIIKENNETTÄ – TOIMI HETI

Aloittavana yrityksenä on paha jäädä odottelemaan kotisivuillesi muodostuvaa liikennettä. Sen sijaan joudut aktiivisesti toteuttamaan toimenpiteitä asiakkaiden tavoittamiseksi myös muilla keinoilla. Yhdistämällä sähköpostit ja soitot pääset jo alkuun. Samalla saat arvokasta kokemusta tarjoamasi ja lähestymisesi toiminnasta. Päästäksesi tässä alkuun tarvitset rekisteriä, jonka voit myös kerätä itse. Rekisterin kasvattamiseen kannattaakin varata aikaa jokaiselle työviikolle.

 1. Lataa pohjaksi Linkedinin kontaktiesi yhteystiedot. Käytä näistä vain sopivat yritysosoitteet, ei henkilökohtaisia.
 2. Käytä Linkedinin henkilökohtaisia viestejä mutta fiksusti. Ratkaise ongelmia, älä mainosta tuotetta. Mieti kenelle lähetät ja kenelle et.
 3. Etsi ja käy kotisivujen kautta läpi 30 tärkeintä kohdeyritystä ja näiden yhteyshenkilöt. Soita tarvittaessa ja kysy yhteystietoja.
 4. Hyödynnä vanhat käyntikorttisi siltä osin kun ne vastaavat kohderyhmääsi.
 5. Liity alan järjestöihin sekä yhteisöihin ja lisää jäseniä listallesi.
 6. Muista myös lisätä rekisteriin kaikki uudet kontaktisi messuilta, tapahtumista jne. Alan tapahtumia voi seurata myös somessa ja keskusteluun osallistujien profiilien kautta löydät polun yhteystietoihin.
 7. Somen ryhmät ja hashtagit auttavat löytämään ihmiset, jotka ovat kiinnostuneet toimialasi asioista.

Homma vaatii siis paljon jalkatyötä mutta ilman rahaa on oma työ ainoa vaihtoehto. Moneen työlääseen vaiheeseen on palkattavissa esimerkiksi opiskelijoita ja sähköpostien etsimiseen löytyy myös teknisiä apuvälineitä. Näillä pääset kuitenkin jo alkuun ja alat samalla saamaan arvokasta kokemusta oman lähestymisesi tehokkuudesta.

OMA TYÖ KORVAA RAHAN 

Pienillä resursseilla ei markkinointi ole aina helppoa mutta tuloksia syntyy kun jaksaa pitkäjänteisesti TYÖTÄ tehdä. Älä siis odota ihmeitä vaan ole kärsivällinen. Seuraamalla toimenpiteidesi ja sisältösi tuottamaa tulosta kehityt koko ajan paremmaksi. Ajan kanssa kehityt ja kun rahaa markkinointiin alkaa löytymään niin toimivaan prosessiin on helppo lisätä vauhtia maksullisten kanavien käyttöönotolla.

Rakennatko kasvua pienellä budjetilla?

Pienet rahat kannattaa käyttää fiksusti. Kasko on loistava kumppani kun vaaditte tehoa panoksia haaskaamatta.

Author