B2B, Markkinoinnin automaatio, Markkinoinnin järjestelmät, Markkinointi, Startup
Työkalut PK-yrityksen markkinointiin
Aloittavan yrityksen resurssit ovat usein varsin rajalliset mutta markkinointia ja myyntiä pitäisi kuitenkin pystyä tehokkaasti pyörittämään. Eri vaihtoehtojen vertailu voi järjestelmiä tuntemattomille olla haastavaa ja siksi se toisinaan johtaa myös vääriin valintoihin. Järjestelmät myös kehittyvät nopeasti ja uusiakin tulee markkinoille yhä kiihtyvällä vauhdilla. Järjestelmäkokonaisuuden kasaaminen vaatiikin kovaa osaamista mutta myös jatkuvaa markkinan kehityksen seurantaa.
TEE HARKINTAA KOKONAISUUDEN ELINKAARI MIELESSÄ
Järjestelmiä tulisi hankkia noin 5-10 vuoden tähtäimellä, sillä vaihtaminen on aina haastavaa. Suuremmilla yrityksillä tuska yleensä kasvaa, sillä integraatioiden kautta rakennetun kokonaisuuden auki repiminen maksaa aikaa ja rahaa. Suunnittelu tuleekin aloittaa aina varsinaista järjestelmätasoa ylempää, ns. järjestelmäarkkitehtuurista. Pienemmällä yrityksellä arkkitehtuuri voi kuulostaa isolta sanalta mutta vitsiksi sitä ei ole tässä yhteydessä tarkoitettu.
HYVIÄ VAIHTOEHTOJA LÖYTYY – YHTEISPELI RATKAISEE
Hyviä vaihtoehtoja palapelin osasiksi löytyy varmasti useita, mutta markkinoinnin kokonaisuus vaatii tehokkaasti toimiakseen myös hyvää yhteispeliä. Nopea kasvun edellyttämä skaalautuminen on myös keskeinen seikka kun omaa pakettia mietitään. Pienellä yrityksellä ei myöskään ole mahdollisuutta ostaa kaikkea järjestelmiin liittyvää palvelua yrityksen ulkopuolelta, joten käyttöönoton ja käytön helppous tulee aina ottaa huomioon. Räätälöinteihin tulee myös suhtautua erittäin kriittisesti sillä vaihtoehtojen kautta voi löytyä omalle toimialalle valmiimpia paketteja.
Työnjako eri järjestelmien välillä on myös hyvä selvittää alusta lähtien. Yksi vaihtoehto on käyttää asiakkaan polkua ja peilata omat kysynnän luomisen vaiheet sitä vasten. Alkuun pääsee kahdella päävaihtoehdolla; uuden ja olemassa olevan asiakkaan poluilla. Noihin vaiheisiin sitten peilataan oma prosessi järjestelmineen.
MIETI PÄÄKRITEERIT JA PURA NE TARVITTAESSA OSIIN
Järjestelmien valintaa helpottaaksemme seuraamme keskustelua Facebookin JOUKKO Kasvumarkkinointi ryhmässä. Keskustelun pohjalta ylläpidämme listaa järjestelmistä ja työkaluista, jotka täyttävät ainakin seuraavat kriteerit:
- Kustannustehokkuus – kokonaishinta max 100 EUR/kk (CRM laskettu viidellä käyttäjällä/muut yhdelllä käyttäjällä)
- Helppokäyttöisyys – käyttö ja ylläpito ei vaadi koodaustaitoja tai maksullista tukea
- Skaalautuvuus – tukevat yrityksen kasvua myös pitkällä tähtäimellä
- Integroitavuus – toimivat tarvittaessa yhdessä ilman koodausta
Listaa täydennetään ajan myötä ja mahdollisia vaihtoehtoja esitellään myös kun ne pakettiin sopivat. Pääkriteerit voi myös tarvittaessa purkaa osiin. Mahdollisen kustannusten kehityksen voi helposti peilata tarpeiden ja skaalan mukaan ainakin muutamaksi vuodeksi eteenpäin. Helppokäyttöisyyttä voi miettiä osaamisen ja omien resurssien mukaan. Integraatiota esimerkiksi oman myynti- ja palveluprosessin automatisoinnin tarpeiden mukaan.
MYYNNIN JA MARKKINOINNIN PÄÄJÄRJESTELMÄT
CRM – Pipedrive
SÄHKÖPOSTIMARKKINOINTI – Mailchimp
KOTISIVUT – WordPress
SÄHKÖPOSTI, RYHMÄTYÖ, TOIMISTO-OHJELMAT- G Suite Basic
TYÖKALUT/APUOHJELMAT
KOTISIVUJEN SEURANTA – Google analytics, Search console
GRAAFINEN SUUNNITTELU – Canva
KUVANKÄSITTELY – GIMP, pixlr.com, remove.bg
CHAT (lisäosa kotisivulle) – Tawk.to
SOMETILIEN HALLINTA – Hootsuite, Buffer
AVAINSANOJEN KEHITTÄMINEN – https://kwfinder.com/
LINKITTÄVIEN SIVUJEN SEURANTA – openlinkprofiler.org
*****************
Päivitämme listaa ja tätä blogia jatkuvasti kun uusia kriteerit täyttäviä vaihtoehtoja löytyy.
Tarvitsetteko apua markkinoinnin järjestelmien kartoitukseen?
Kasko rakentaa asiakkailleen kasvua tukevia markkinoinnin ja myynnin järjestelmäkokonaisuuksia. Hyvä suunnittelu alussa säästää rahaa ja hermoja jatkossa.
Mietityttääkö markkinoinnin automaation kustannukset?
Mautic markkinoinin automaatio tarjoaa kustannustehokkaan vaihtoehdon jopa pienyrityksille.